Belgische vluchtelingen brachten veel Nederlanders in de Eerste Wereldoorlog in aanraking met frites.
Hoe kan ik het beste de allergenen per product of gerecht inzichtelijk maken?
In de frituurbranche wordt veelal gebruik gemaakt van producten die door derden worden geproduceerd en biedt de databank van PS in Foodservice uitkomst. Informatie van bijna alle producten van bijna alle bekende producenten worden door middel van deze databank inzichtelijk gemaakt en is voor iedereen vrij toegankelijk. Wil je de overzichten downloaden of uitprinten dan moet je eerst jezelf registreren als gebruiker. Dit gaat heel eenvoudig doormiddel van het opgeven van je e-mailadres en een wachtwoord. Het gebruik van de databank van PS in Foodservice is voor verkopers van levensmiddelen en voeding volledig gratis. Mocht een product niet in de databank opgenomen zijn, dan kun je dit doorgeven aan vakvereniging ProFri, zijn gaan vervolgens hierover in gesprek met de betreffende fabrikant. In de tussentijd kun je de informatie van het etiket op de doos gebruiken. Niet echt professioneel, maar wel een oplossing waarmee je nog steeds voldoet aan de regelgeving.
Wanneer je op de website van PS in Foodservice bent kun je zoeken op onder andere product, productgroep, etc. waarna je een korte omschrijving van het product krijgt, met daarbij (indien bekend) de voedingswaarden en de verplicht t vermelden allergenen. Na het inloggen op de website van PS in Foodservice kun je een compleet document downloaden en uitprinten.